X
Aradığın kriterlere uygun ürün bulunamadı.
Aradığın kriterlere uygun ürün bulunamadı.
İlgili Kategoriler
İlgili Markalar

Birkenstock’un ikonik modeli Boston: Hippi’lerden TikTok popülerliğine bir yolculuk

Yazı: Alara Demirel

Sneaks Up’ta çalıştığım ilk haftalarda, hem rahatlığına düşkün hem de sokak modasını takip etmeyi seven biri olarak, işe Birkenstock Boston modeliyle gelmiştim. Neden mi? Çünkü şehirdeyken de bana rahat hissettirebilen pek terlik yok. Direktörümün şakayla ilettiği “İşe terlikle mi geldin?” sorusu, inanıyorum ki, çok da şaşırılacak bir tepki değil. Peki ne oldu da Birkenstock’un ortopedik destek ile konforu ön plana çıkartan misyonunu yansıtan bu terlikler, ikon hâline de geldi?

Birkenstock Boston’ın moda dünyasındaki yolculuğunu yakından incelemek için, 250 yıl öncesine gitmek gerekiyor: Markanın ve terlik modellerinin hikâyesi, 1774 yılında Almanya’nın Hesse köyündeki Johann Birkenstock isimli bir ayakkabı ustasıyla başlıyor diyebiliriz. Bugün, bir aralar ayağına uyan numarayı bulabildiğinde şanslı sayıldığın, her yerde tükenen ve şehir hayatına “şaşırtan şekilde” dahil olan Boston’ları yakından incelemek için tarihte kısa bir yolculuğa çıkacağız.


Sneaks Up

2000 yılından bir Birkenstock reklamı


200 yıllık bir terliğin ABD’de hippi kültürüyle ilişkilendiren terlik ve perakende dünyasına yayılışının ilginç bir hikâyesi var. Ilya Shrayber’in “200 yıllık bir terlik nasıl modern bir ikon hâline geldi?” sorusuna odaklanan
yazısı, tarihçeyi kısaca paylaşmış: Johann Birkenstock, 1774 yılında bir “ayakkabıcı” olarak kayıtlara geçti. 1896’da, büyük-büyük-torunu, ayakkabılarıyla ikonik hâle gelen markayı kurdu. Akabinde bir başka aile üyesi, Konrad Birkenstock, “üstün ortopedik faydaları” nedeniyle askerler arasında hızla popülerlik kazanan, markanın kendine özgü iç tabanını tanıttı. 1966 yılında, Birkenstock’un ayakkabıları, Amerika Birleşik Devletleri’nde ilk kez piyasaya sürüldü; rahatlığı ve tarzı nedeniyle kısa sürede vatandaşlar arasında bir favori hâline geldi.

Doğru zamanda doğru yerde: Birkenstock’un ABD’ye gelişi, 1967’nin Summer of Love hareketiyle birleşti. Terlikler, dönemin hippi’leriyle mükemmel bir şekilde örtüştü ve barışın, sevginin ve “organik olan her şeyin özlü sembolü” olarak yerini sağlamlaştırdı. Başlangıçta Birkenstock’lar yalnızca bu tarz ürünlere odaklanan mağazalarda satılıyordu—bu da terliklerin “doğal ve sağlıklı bir yaşam tarzı”yla olan ilişkisini güçlendiriyordu. Ancak 1986 yılında Nordstrom, markanın dağıtım haklarını satın aldı ve Birkenstock’un ana akım (mainstream) perakendede yer almasını sağladı.

Bugün geldiğimiz noktada 2023’ün en çok konuşulan filmlerinden biri olan Barbie’de bile Birkenstock terlik modellerinin konforuna gönderme yapılıyor. Instagram’da "Scandinavian style” denerek betimlenen giyim tarzı, Boston’lar olmadan hayatına devam etmiyor. The New York Times gibi güvenilir yayınlar, “klasik Boston’ların” nasıl “nadir bulunan” bir ürün hâline geldiğini ve neden mağazalarda bulmanın neredeyse imkânsız olduğunu inceliyor. Kısacası, Boston hakikaten de her yerde.


Sneaks Up

Fotoğraf: Rachpoot/Bauer-Griffin


2 yıl önce Boston’ların tüketim kültürüyle biraraya gelişi, büyük ölçüde sosyal medyanın işiydi. TikTok’taki kullanıcıların favorisi olan taupe süet deri model, Birkenstock’un internet sitesinde tükenmiş durumdaydı
. Diğer süet deri renklerinde bile sadece birkaç numara mevcuttu. Birkenstock Boston’ların yükselişi, bir gecede gerçekleşmemişti elbette. Bu rahat kalıplı “takunyalar,” 2021 yılında Kendall Jenner, Kaia Gerber ve Emma Chamberlain gibi isimlerin de dahil olduğu birçok ünlü ismin ayağında görülmüştü.

 British Vogue, hafif şaşkınlığını, “Bu tokalı ve mantar tabanlı slip-on’ları bu kadar çekici kılan şey ne?” sorusuna odaklanarak yansıtmıştı. Doğal yaşamla ilişkilendirilen terlikler, vintage bir modayken herkesin ayağına böylece geri dönmüştü. Ancak Business Insider, TikTok’u “trend makinesi” olarak gördüğü makalesinde, vintage bir ürünün satışlarını bir anda artmasına şaşırmıyor: “1970’lerden beri satılan Black Honey ruju da kullanıcıların TikTok’ta bu ürün hakkında paylaşım yapmaya başlamasının ardından neredeyse her yerde tükenen bir ürün hâline gelmişti.”

Sneaks Up

TikTok kullanıcısı Cait Regan, takipçilerine en sevdiği Birkenstock modellerini gösteriyor.

Unutmadan ekleyelim: Bu popüler terlikler, yalnızca pediatristleri mutlu etmekle kalmıyor. Sadece TikTok kullanıcılarının favorisi olarak da anılmıyor! Boston’ların “yüksek moda”nın podyumlarına layık hâle gelişinde, markanın Dior, Proenza Schouler veya Manolo Blahnik gibi markalarla yaptığı işbirlikleri de var.

Boston’ın, önümüzdeki birkaç yıl daha şehir hayatını saracağını rahatça söyleyebiliriz. Terlik, kıyafet kültürüyle ilgilenen içerik üreticileri arasında hâlâ popüler ve bahar aylarında özellikle öne çıkartılıyor. 200 yıllık marka, Sneaks Up’ta da Birkenstock “Boston Syn Desert Dust Veg” ve “Boston Vl” gibi modellerle yer alarak, moda ve rahatlık arasındaki güven veren bir köprü kurmaya devam ediyor.